Temos pavadinimas: Smart Club Lietuva :: Kulinarijos stebūklai

Parašė vija· 2009 09 14 23:23
#14


Šis mano receptas yra "skolintas" ir patobulintas :) Be galo sveiki, sotūs ir gardūs sausainiukai (tokių jokioj pardėj nenusipirksit :) ) Juos gali valgyt didesniais kiekiais net vaikai. Be to, labai nebrangiai galima prisikepti jų daug daug :D Už pakelį (400g) avižinių dribsnių mokėjau virš lito :) Jie ilgiau gali pagulėti (jei išgulės :D) , nes juose nėra jokių gyvulinės kilmės riebalų ir baltymų :) Kaskart galite išsikepti vis kitokių – su riešutais, egzotiniais ir įprastais džiovintais vaisiais, moliūgų sėklomis, aguonomis, sezamu, kviečių sėlenimis, linų sėmenimis, cukrintais svarainiais ir t.t. Bje, ingredientų iškart dvigubinu, nes žinau, kad greitai sausainių neliks nė kvapo :D
Na, prašau pabandyti :)


"Sveikuoliški" avižiniai sausainiai

250 g avižinių dribsnių;
125 g pirmos rūšies miltų;
120-150 g (priklauso, kaip saldžiai mėgstat) cukraus (geriau, aišku, rudojo) arba medaus;
50 g razinų;
50 g kitokių mėgstamų susmulkintų džiovintų vaisių (abrikosų, datulių ar kt.);
50 g džiovintų kokoso drožlių (taip pat gali būti aguonos, sezamo sėklos, linų sėmenys, labai tinka pakepinti smulkinti graikiški ir kitokie riešutai);
50 g saulėgrąžų branduolių;
2 kupinų šaukštų maltų linų sėmenų (jos "suriša" tešlą. kadangi tai jogų sausainiai , tai kiaušinių čia nėra :)
2-4 kupinų šaukštų kviečių sėlenų (nebūtina, bet dedu organizmo valymo smetimais :) ) ;
žiupsnio druskos;
1,5 šaukštelio cinamono;
vanilės ar vanilinio cukraus,
1,5 šaukštelio džiovinto imbiero miltelių;
½ šaukštelio kepimo milltelių;
70-150 ml gero augalinio aliejaus;
150 ml vandens (vandenį geriau pilt "iš akies, na, kad tešla užsimaišytų).


Linų sėmenis užpilkite verdančiu vandeniu, kad gerokai apsemtų ir gerokai pamaišykite (jos brinks, tad, jei trūksta vandens, įpilkite dar). Ne jogai gali dėti kiaušius, manau, vieno čia pakaks :D Orkaitę įkaitinkite iki 190 C. Kepimo skardas išklokite sviestiniu popieriumi (arba tefloninę patepkite sviestu ar aliejumi) ir pabarstykite miltais. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, kepimo miltelius, cukrų, druską, kokoso drožles, saulėgrąžas, džiovintus vaisius, razinas ir prieskonius. Supilkite aliejų ir išmaišykite. Tada sukrėskite išbrinkusias maltas linų sėmenis. Po truputį pilkite vandenį ir užmaišykite pakankamai tirštą ir standžią tešlą. Leiskite tešlai 10-15 minučių pastovėti, kad ištirptų druska, cukrus ir vėl išmaišykite. Šaukštu kabinkite tešlos ir suformuokite beveik stalo teniso dydžio rutuliukus. Pašlapinus rankas vandeniu paprastai juos sufomuosite ;) Kuo daugiau pilsite aliejaus, tuo sausainiai labiau tęž, todėl reikėtų tokiu atveju palikti didesnius tarpus skardoj tarp jų. Vos suplojus (tada juos dar galima pavolioti sezamo sėklose, kokoso drožlėse, aguonose) dėkite juos į skardą. Pašaukite į įkaitusią orkaitę ir kepkite apie 20 minučių (reik stebėti: kai tik pradeda ruduoti, iškart traukite iš orkaitės). Iškepusius išimkite su skarda iš orkaitės ir joje ataušinkite. Karšti sausainiai yra minkšti ir birūs, dėl to, jei išiminėsite neataušusius, gali subyrėti. Aušdami sausainiai sukietėja iki mums įprasto trapumo (beje, kuo daugiau maltų linų sėmenų ir mažiau aliejaus, tuo jie labiau nepraranda savo formos kepdami , bet bus ir mažiau trapūs).

Skanaus!

img519.imageshack.us/img519/5679/img5999.jpg
img406.imageshack.us/img406/7845/img6014z.jpg
vakar dienos mano sausainiukai